Beleggen is vandaag de dag heel aantrekkelijk. Zeker nu de inflatie erg hoog ligt en sparen daardoor eigenlijk niet meer interessant is. Je spaargeld wordt alleen maar minder waard, dan kun je dit beter gebruiken en hopelijk met de inflatie meegroeien door slim te beleggen. Een relatief onbekende beleggingsvorm is het investeren in goud. Gouden munten kopen is een goede manier om in een relatief waardevaste valuta te investeren. Toch is nog lang niet iedereen bekend mee en vragen ook genoeg mensen zich af of dit in deze tijd nog wel nodig is. Er zijn zoveel digitale mogelijkheden, waarom zou je dan daadwerkelijk in fysieke munten investeren? We zetten hieronder drie goede redenen op een rijtje.
Het zal niemand zijn ontgaan dat we momenteel met één van de grootste inflaties in jaren te maken hebben. Ons salaris stijgt tot nu toe nog lang niet even hard mee. Ondertussen kunnen we met honderd euro nu veel minder betalen dan pakweg twee jaar terug. In andere woorden: je koopkracht daalt. Je krijgt nog altijd hetzelfde salaris, maar alles wordt wel stukken duurder. Je hebt dus steeds minder te besteden. Ook je spaargeld wordt minder waard. Waar je enkele jaren terug nog met hetzelfde bedrag een enorm lange vakantie kon boeken, kom je nu misschien niet verder dan een weekje naar Spanje.
Voor koopkrachtbehoud is het belangrijk om op zoek te gaan naar een valuta die niet direct wordt geraakt door de inflatie. Die zijn waarde zal behouden. Goud is een edelmetaal. Het is niet bij te maken. Dat betekent dat het schaars is. Mensen betalen hier dan ook graag voor om het in handen te krijgen. De waarde van de munt stijgt in veel gevallen dus bijna net zo snel met de inflatie mee. Met goud kan de koopkracht dus relatief behouden worden.
Het is niet voor niets dat centrale banken veel goud bezitten. Zij gebruiken dit als hedge. Als een middel dat niet direct wordt beïnvloedt door andere assets. Een duidelijk voorbeeld hiervan was te zien tijdens de financiële crisis van 2008. Op dat moment daalde bijna alles in waarde. Van valuta en crypto tot grondstoffen en huizen. Goud bleef echter stijgen in waarde. De mensen die voor deze tijd in goud hadden geïnvesteerd, konden op dat moment wel een hele mooie deal sluiten. Dat laat tegelijkertijd de kracht van goud zien.
In de afgelopen twintig jaar is de waarde van goud gemiddeld met 8 procent per jaar gestegen. Natuurlijk waren er ook jaren waarin een daling te zien was, maar over het algemeen blijft goud gewoon aantrekkelijk voor het grote publiek. De vraag naar goud blijft dan ook bestaan. Gezien het een schaars product is en dit steeds schaarser wordt, zal de waarde van goud dan ook relatief stabiel blijven en in de toekomst naar verwachting blijven stijgen.