Beleggen nu populairder dan ooit

Bulls en Bears, stieren en beren, twee diersoorten die in de beleggingswereld gebruikt worden om de volatiliteit van de markt uit te drukken. De Term bull wordt gebruikt wanneer een belegger zijn geld wil beleggen in een aandeel, de term Bear gebruikt men om aan te duiden dat men juist niet wilt beleggen in een aandeel of fonds. Bijv. stel je bent van plan om te beleggen in een aandeel als ASML of Philips, je houdt de markt in de gaten omdat je graag wilt beleggen wanneer de koers voor jou goedkoop lijkt. Je bent nu ''Bullish'' op het aandeel ASML of Philips. Aan de andere kant ben je dus ''Bearish'' wanneer je niet wilt beleggen in een aandeel of wanneer je zo snel mogelijk je positie wilt verkopen.

Volatiliteit van de markt

Deze twee termen worden ook algemeen gebruikt om de complete markt volatiliteit aan te duiden. Volatiliteit heeft te maken met de mate in hoeverre beleggers onzekerheid hebben over de gang van zaken op de beurs. Bijv. een hoge volatiliteit geeft aan dat het aandeel zal zaken doordat beleggers hun positie verkopen. Een volatiele markt is ongunstig voor zittende beleggers maar kan een kans betekenen voor Bulls om voor een goedkope prijs een positie te kopen. Volatiliteit is dus kort gezegd  de mate van negatief aandeelhouders vertrouwen op een aandeel, een sector of een markt.

Wereldwijde Bullmarkt als nooit tevoren

Anno 2021 is de trend op het gebied van beleggen zeer bullish gezien de stand van de beurzen wereldwijd. Zowel de Amerikaanse NYSE, Nasdaq en S&P500 als de Europese DAX, Nederlandse AEX hebben een historische hoogte bereikt en stijgen maar door. We spreken van een wereldwijde Bullmarkt. Een zeer gunstige periode om te beleggen aangezien er meer beleggers zijn die een positie kopen dan verkopen. Niet gek dat websites als strategisch-beleggen.nl enorm veel worden geraadpleegd als startpunt voor beginnende beleggers. De vraag is hoe lang zal het gaan duren? Er zijn immers Bears nodig om de handel mogelijk te maken. Zolang er Bears zijn is er niets aan de hand maar wanneer er geen bears meer zijn, komen Bulls in de problemen. Dan zijn er namelijk geen aandelen meer beschikbaar die verhandeld kunnen worden en zal de markt stil komen te staan. Gelukkig is dit een scenario dat zeer onwaarschijnlijk lijkt en hoeven we ons geen zorgen te maken.
De tijd om te beleggen is momenteel zeer gunstig. Ben wel voorzichtig met beleggen, een positieve trend kan niet voor altijd blijven aanhouden maar aangezien we pas sinds dit jaar kunnen spreken van een officiële Bullmarkt, zal de trend nog wel even aanhouden.

Tips om te beleggen

Wil je als een echte man succesvol worden in beleggen of het gewoon eens proberen? Bekijk dan ook eens de tips over beleggen met forex.

Terug naar Geld & carriere