Waarom het dragen van een helm op de scooter verplicht is

Het is een veelbesproken nieuwe regel: de helmplicht. Vroeger was het niet verplicht om een helm te dragen wanneer je op de scooter reed, maar sinds kort is dit wel het geval. Er is veel ophef: mensen vinden een helm overbodig en zien er het nut niet van in. Toch zullen ook zij eraan toe moeten geven. In deze blog leggen we uit waarom helmplicht eigenlijk een ding is, zodat jij hier misschien meer empathie voor kunt vinden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waarom een helm?

Laten we eerst eens kijken naar wat een helm doet: het beschermt je tegen lichamelijk letsel bij ongelukken, op de belangrijkste plek van je lichaam, namelijk je hoofd. Vele mensen denken er liever niet over na dat dit een mogelijkheid is, maar toch kan een ongeluk iedereen overkomen. Daarom is het dragen van een helm erg belangrijk: het maakt niet uit hoe hard jij valt, de klap wordt niet meer door jou, maar door je helm opgevangen.

Veel mensen gebruiken het tegenargument dat het dragen van een helm er helemaal niet voor zorgt dat je geen letsel oploopt. In principe klopt dit, maar toch is het geen geldig argument. De helm zorgt er namelijk niet voor dat al het letsel voorkomen wordt, maar wel dat het letsel beduidend minder is. Denk zelf maar eens na: zou je liever een steen op je hoofd krijgen met of zonder helm? 

Helmplicht in andere landen

Het zal mensen misschien verbazen, maar wanneer we het over helmplicht hebben, loopt Nederland ver achter op andere landen. Het beste bewijsstuk hiervan is onze fietscultuur. Iedereen fietst in Nederland, zonder helm. Wanneer een buitenlander dit ziet, vinden ze dit vaak verbazingwekkend en simpelweg gevaarlijk. Laat staan wanneer we het hebben over scooters, waar de gemiddelde snelheid nog een stuk hoger ligt. 

Vind de perfecte helm!

Hopelijk hebben we jou hiermee overtuigd van het dragen van een helm. Ben jij op zoek naar de perfecte helm scooter voor jou, dan raden we aan eens een kijkje te nemen op de website van K-Parts. Hier vind je veel verschillende soorten helmen, die van elkaar verschillen in maat, kleur en tarief. Voor welke helm kies jij?
 

Terug naar Lifestyle