Relatieproblemen oplossen: zo ga je te werk!

Aan het begin van elke relatie voelt het alsof je de wereld aan kunt. Je bent gelukkig, er zijn vrijwel nooit onderlinge discussies en je geniet ontzettend met en van elkaar. Maar dat is niet hoe het altijd zal zijn. Hoe langer je samen bent, hoe meer wrijving er kan ontstaan. Dat is ook een goed teken. Je durft vrijer tegen elkaar te zijn. Tegelijkertijd komt ook meer van het ‘normale’ leven in de weg te staan. De drukte op het werk, de spanningen in de familie en de extra stress van kinderen. Het is niet vreemd als je op sommige momenten iets uit elkaar dreigt te groeien. Zolang je elkaar maar terug weet te vinden.

Helaas zijn niet alle relatieproblemen even gemakkelijk op te lossen. Wanneer deze lang sluimeren, kunnen ze zelfs grote gevolgen hebben. Soms zelfs tot het punt dat uit elkaar gaan de enige optie lijkt te zijn.

Daarom is het van essentieel probleem dat problemen binnen de relatie vroegtijdig worden aangepakt. Maar hoe doe je dit? Waar begin je? Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van problematiek binnen de relatie en hoe los je dit op?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Relatietherapie

Een relatietherapeut van Gort inschakelen, dat klinkt misschien een beetje rigoureus. Bedenk echter goed dat deze therapeuten er niet voor niets zijn. Je bent echt niet de enige die problemen ervaart in zijn relatie. Waar mensen samenleven, kan er nou eenmaal ook frictie ontstaan. Dat hou je bijna niet tegen. De dapperste keuze die je dan kunt maken, is het vragen van hulp. Toegeven dat het samen even niet lukt en dat je handvatten nodig hebt om weer op het juiste pad te komen.

Bovendien kan het soms helpen als een onafhankelijk iemand meekijkt naar jullie problemen. Als je zelf in de situatie zit, is het soms heel lastig om anders te denken of de situatie objectiever te benaderen. Er zit nou eenmaal veel gevoel bij. Met behulp van relatietherapie is dit makkelijker en lukt het je beter om afstand te nemen en de situatie anders te bekijken en oplossingen te zoeken.

Begin bij jezelf

“Want ware liefde - geloof me - begint altijd bij jezelf…” Een citaat uit een liedje van Harrie Jekkers. En hoe waar is dat? Hoe kan je immers van een ander houden of jezelf door een ander laten liefhebben als je niet van jezelf kunt houden? Dat is waar veel problemen ontstaan. Door onzekerheid of omdat iemand zo ontevreden is over zichzelf, dat ze die problemen onbewust meenemen in hun relatie. Herken jij jezelf hier een beetje in? Dan kan het soms ook helpen om zelf contact op te nemen met een psycholoog Enschede. Dit is een grote stap, maar het kan enorm helpen om je niet alleen beter te voelen, maar ook om meer rust te creëren in je huidige en/of toekomstige relatie.

Meer communiceren

De meeste problemen ontstaan door een gebrek aan communicatie. Het is een feit dat mannen en vrouwen anders in elkaar zitten. Anders reageren. Zo zijn vrouwen over het algemeen veel gevoeliger. Hierdoor is het soms lastig om elkaar te begrijpen. Stel, zij zit in een enorm stressvolle periode en hoopt daardoor meer emotionele en fysieke steun te ontvangen. Een lief appje, een arm om haar heen en gewoon het gevoel dat hij aan haar denkt. Hij denkt ondertussen dat het prima gaat. Hun seksleven gaat goed en ze zijn heel blij met elkaar. Ondertussen voelt zij zich juist eenzaam in de relatie en dat zorgt voor frictie.

Dit is voor veel stellen een bekend fenomeen. Daarom is het zo belangrijk om te communiceren. Je kunt niet verwachten dat jouw geliefde kan raden wat je nodig hebt. Probeer daarom echt wekelijks een momentje te plannen waarop jullie ongestoord kunnen praten en eerlijk kunnen zeggen wat er beter kan. Geen verwijten, gewoon een gesprek. Je zult merken dat betere communicatie al snel een boost is voor je relatie.

Terug naar Lifestyle & entertainment