Tuin tip - Hoe onderhoud je jouw tuintafel?

Heb jij deze zomer een prachtige tuintafel aangeschaft? Na een lange zomer is het tijd om jouw tuintafel te onderhouden, schoonmaken en indien mogelijk op te ruimen. Als je de tuintafel goed onderhoud, houd je zo lang mogelijk plezier van je tuintafel. Maar hoe pak je dit aan? In dit blog geven we je graag goede tips om ervoor te zorgen dat jouw tuintafel het hele jaar door mooi blijft.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Materiaalsoort tuintafel

Allereerst is het van belang om vast te stellen over welk materiaal lounge tuintafel, dining tuintafel, bartafel of picknicktafel je beschikt. Ieder materiaal heeft namelijk weer een ander soort onderhoud nodig. Zo gaat het schoonmaken van het ene materiaal een stuk makkelijker dan het andere materiaal.

Teakhouten tuintafel

Teakhout wordt veel gebruikt als materiaal voor tuintafels. Door een teakhouten tuintafel goed te onderhouden heb je langer plezier van je tuintafel. Doordat teakhout een natuurproduct is zullen er kleine barstjes en haarscheurtjes ontstaan. Wil je dit beperken? Zorg er in de zomerperiode dan voor dat je de tuintafel goed nat houdt. Dit kan je gemakkelijk doen met een emmer of tuinslang. Beschik je over een onbehandelde teakhouten tuintafel? Een onbehandelde tuintafel wordt alleen maar mooier in je tuin, omdat het hout met de jaren gaat leven en het hierdoor gaat vergrijzen. Wil je de originele kleur graag behouden? Kies er dan voor om de teakhouten tuintafel te behandelen met olie. Teakhouten tuintafels zijn gemakkelijk schoon te maken met veel water en wat groene zeep. Gebruik geen chloor of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Deze middelen kunnen witte vlekken veroorzaken. Maak de tuintafel goed nat en schrob het vuil er met een harde borstel af. Vervolgens is het belangrijk om de tafel goed schoon te spoelen en natuurlijk te laten drogen. Heb je een teakhouten tuintafel die behandeld is met grijze wax? Gebruik dan geen schuurpapier om vlekken te verwijderen. Het opbergen van een tuintafel van teakhout is niet nodig. Teak is een vettige houtsoort waardoor de tafel het hele jaar buiten kan blijven staan.

Granieten tuintafel

Granieten tuintafels zijn duurzaam, sterk en zeer onderhoudsarm. Door een granieten tuintafel goed schoon te houden hoeft het eigenlijk niet onderhouden te worden. Het schoonmaken van een granieten tafelblad is erg belangrijk omdat vlekken er snel intrekken. Wordt er wat drinken geknoeid? Zorg er dan voor dat je dit direct schoonmaakt met een doek. Dit gaat gemakkelijk omdat granieten tafelbladen glad gepolijst zijn en dus geen structuur bevatten. Heb je een bloempot op tafel geplaatst en heeft dit kringen veroorzaakt? Doordat graniet een natuurproduct is zal het vanzelf weer uit het tafelblad trekken. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je het potje regelmatig verplaatst. Wil je de tafel grondig schoonmaken? Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep en je granieten tuintafel is weer klaar voor gebruik!

Polywood tuintafel

Een polywood tafel heeft de looks van hout maar dat is het niet! Polywood is gemaakt van kunststof. Het is daarom een onderhoudsarm materiaal dat zeer gemakkelijk schoon te houden is. Het enige wat je nodig hebt is veel water, wat groene zeep en een zachte doek. Gebruik geen hogedrukreiniger of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Door jouw polywood tuintafel goed schoon te houden houd je langer plezier van je tuintafel. Het materiaal is net als graniet gevoelig voor vlekken en krassen. Laat daarom geen bloempotten of andere accessoires op je polywood tuintafel staan. Het opbergen van je polywood tuintafel is niet nodig; polywood is weerbestendig en jouw tafel kan dus het hele jaar buiten blijven staan.

Tuintafel opbergen

Beschik jij over de mogelijkheid om jouw lounge tuintafel in de winterperiode op te bergen? Het opbergen van een tuintafel verlengt de levensduur en dit scheelt je heel wat schoonmaakwerk. Gebruik nooit een opberghoes voor jouw tuintafel. Doordat zich onder een hoes vocht ophoopt, zal dit in de tuintafel trekken wat weer schimmel en vlekken kan veroorzaken. Deze vlekken krijg je niet meer uit je tuintafel. Erg zonde en zeker niet nodig!

Terug naar Huis & tuin