Deze onderhoudsklusjes voer je uit in de herfst

We moeten er echt aan geloven: de zomer is voorbij. Nu de herfst voor de deur staat, is het een perfect moment om de buitenkant van je woning te onderhouden. Zo maak je het huis alvast klaar voor de koude periode en kun je schade voorkomen. Natuurlijk ziet een goed onderhouden woning er ook netjes uit voor de buitenwereld. Een win-winsituatie! Neem tijdens de grote onderhoudsbeurt in ieder geval de onderstaande punten mee.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Dakgoot schoonmaken

Het is belangrijk om de dakgoot goed schoon te houden. Vooral in het najaar kunnen er snel verstoppingen ontstaan door mos, bladeren en vuil. Hierdoor kan de dakgoot overstromen en het water bijvoorbeeld via een open raampje naar binnen stromen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Controleer tijdens het schoonmaken direct de conditie van de dakgoot. Kom je scheuren of andere beschadigingen tegen? Bel dan een loodgieter voor dakgoot reparatie. Als je hier te lang mee wacht, kunnen er flinke lekkages ontstaan.

Regenpijp en afvoer schoonmaken

Hetzelfde geldt voor de regenpijp en de afvoer. Zorg ervoor dat ze schoon blijven en niet verstopt raken. Bevestig eventueel een bladvanger om de kans op verstopping, ook in de riolering, te verkleinen.

Dakpannen controleren

Als je niet bang bent om het dak op te gaan, en zelf goed kunt klussen, kun je dit najaar de dakpannen even controleren. Check of alles nog recht ligt en of er geen dakpannen zijn beschadigd of verdwenen. Als er iets niet in orde is, moet je dit zo snel mogelijk repareren/oplossen. Bij veel schade of scheefliggende dakpannen kun je het beste nieuwe dakpannen laten leggen door een dakdekker. Een dakdekker kan overigens ook de controle voor je uitvoeren als je het zelf niet ziet zitten.

Buitenschilderwerk opfrissen

Kijk of het buitenschilderwerk een opfrisbeurt nodig heeft. Beschadigd schilderwerk oogt niet alleen onverzorgd, maar kan ook ergere schade veroorzaken. Denk aan houtrot en lekkage.

Kozijnen poetsen

Maak zowel de ramen als de kozijnen van je woning goed schoon. Dit is erg eenvoudig als je het regelmatig bijhoudt. Door te poetsen kun je de levensduur van het schilderwerk (bij houten kozijnen) verlengen en de kwaliteit van de kozijnen waarborgen.

Ventilatieroosters reinigen

Reinig alle ventilatieroosters en stootvoegen die in de gevel zitten. Zo kan de woning goed ventileren en kun je vochtproblemen voorkomen.

Buitenkraan afsluiten

De herfst is het ideale seizoen om de buitenkraan af te sluiten. Wacht niet tot de eerst vorst, want dan ben je meestal al te laat. Een buitenkraan en waterleiding kan heel snel bevriezen en hierdoor waterschade veroorzaken.

Terug naar Huis & tuin