5 tips om condens in huis te voorkomen

Het is in veel Nederlandse woningen slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Terwijl we er alles aan doen om de lucht buitenshuis te verbeteren, lijkt het erop alsof de lucht in huis bijna schadelijker kan zijn. Zeker omdat je hogere concentraties inademt. Dit heeft met name te maken met een gebrek aan ventilatie en woningen die inmiddels té goed geïsoleerd zijn. Hierdoor neemt de kans op vochtproblemen en daarmee ook schimmelvorming steeds verder toe. Condens op de binnenkant van de ramen is een goede indicator van een vochtprobleem. Het is dan ook belangrijk om bij het zien van condensvorming zo snel mogelijk in te grijpen. Met de volgende 5 tips moet dit zeker lukken.

Uw advertentie hier?

1. Schrik niet van condens

Ten eerste is het belangrijk om niet direct van condens te schrikken. Een beetje condens op de ramen is heel normaal. Zeker na het slapen of als er net gekookt is. Wat condensatie is dan ook echt geen probleem en kan vaak eenvoudig worden opgelost door de ruimte goed te luchten. Wanneer er echter regelmatig veel condensatie op de ramen te zien is, kunnen we echt spreken van een vochtprobleem. Als de condensatie te lang aanhoudt, is het belangrijk om met mogelijke oplossingen te komen.

2. Condensatie in dubbel glas

In de meeste gevallen is condensatie een teken van onvoldoende ventilatie in huis. In sommige gevallen kan het echter nog een teken zijn van andere problemen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van condens tussen dubbel glas. In dat geval is er sprake van een lekkage. Iets wat heel snel aangepakt moet worden. Bekijk daarom altijd goed waar de condensatievorming is ontstaan, zodat je zeker weet hoe dit ook tijdig opgelost kan worden.

3. Zorg voor mechanische ventilatie

Sommige mensen zijn nog altijd van mening dat je voldoende ventileert door enkel de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dit is echter lang niet voldoende. Het is noodzakelijk dat er 24/7 schone lucht naar binnen kan en er ook weer vervuilde lucht afgedreven kan worden. Hierbij is mechanische ventilatie vrijwel onmisbaar. Dit is dé manier om de luchtkwaliteit in huis optimaal te houden.

Bij mechanische ventilatie is het van belang dat deze nooit uitgeschakeld zal worden, want door de isolatie van je huis komt er anders geen verse lucht binnen. Daarnaast moet deze hoger worden gezet tijdens het douchen of koken. Op die manier wordt condensvorming in huis zo veel mogelijk voorkomen.

4. Hang natte was buiten

Heb je geen wasdroger en hang je geregeld natte was op in huis? Wees je er dan van bewust dat dit voor nóg meer vocht in huis zorgt. Daarom is het belangrijk om natte was zo veel mogelijk buitenshuis op te hangen. Als het maar even droog is, hang je de was buiten. Zo voorkom je extra vocht in huis.

5. Zet ventilatie hoger tijdens het koken

Als het even mogelijk is, is het goed om tijdens het koken de ventilatie hoger te zetten. Je kunt tevens het vrijkomen van extra vocht tijdens het koken voorkomen door de deksel zoveel mogelijk op de pan te houden.

Terug naar Huis & tuin
Uw advertentie hier?
Uw advertentie hier?