Bespaar geld met deze 3 isolatietips

Het einde van de zomer in combinatie met stijgende energieprijzen betekent dat dit een goed moment is om te controleren of je huis goed is geïsoleerd voordat de winter begint. Volgens experts gaat namelijk veel warmte verloren in je huis. Hier heb je dus niets aan, terwijl je er wel voor betaalt. Het is daarom zeker een aanrader om diverse isolatiemaatregelen toe te passen als je dit nog niet gedaan hebt. Zo zou je raambekleding in de vorm van screens of rolluiken kunnen laten plaatsen. Hierdoor zal er minder warmte verloren gaan door je ramen, wat vooral het geval is als je kiest voor screens buiten. Daarnaast kun je ook van de onderstaande isolatietips gebruik maken om energie en dus geld te besparen.

Uw advertentie hier?

Spouwmuren

Warmte zal altijd van een warme naar een koude stromen, dus hoe kouder het buiten is, hoe sneller de warmte uit je huis zal ontsnappen. Huizen die vanaf de jaren negentig zijn gebouwd, hebben meestal muurisolatie, maar oudere huizen kunnen en kunnen veel warmte verliezen. De meeste soorten muren kunnen worden geïsoleerd, maar je moet wel weten wat voor soort muren je hebt. Als een huis na de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd, heeft het waarschijnlijk spouwmuren. Dit zijn twee muren met een opening ertussen. Oudere huizen hebben meer kans op massieve muren. Je kunt aan het buitenmetselwerk zien welk type muur je huis heeft: als de stenen een regelmatig patroon hebben, heeft het huis meestal spouwmuren en als er een wisselend patroon is, heeft het waarschijnlijk massieve muren.

Dak en zolder

Het isoleren van de zolder of zolder is een eenvoudige en effectieve manier om warmteverlies en verwarmingskosten te verminderen en het zou zichzelf vele malen moeten terugbetalen op termijn. Als de toegang gemakkelijk is en de zolderbalken regelmatig zijn, kun je rollen minerale wolisolatie gebruiken. Dit houdt je huis warmer, maar maakt de dakruimte boven kouder, wat betekent dat leidingen en watertanks in het hok gemakkelijker kunnen bevriezen, dus je moet ze ook isoleren. Daarnaast kan er door de koelere lucht in je geïsoleerde hok koude tocht door het hokluik komen, dus plaats een geïsoleerd hokluik en plaats er tochtwerende stroken omheen. Als je zolder gemakkelijk toegankelijk is, niet vochtig is en geen plat dak heeft, kun je deze waarschijnlijk zelf isoleren, maar als er vocht is, moet je een professionele installateur inschakelen.

Vloeren

De kieren tussen vloeren en plinten kun je zelf afdichten met een bouwmarktkit. Oudere huizen hebben vaker hangende houten vloeren, die kunnen worden geïsoleerd door de vloerplanken op te tillen en minerale wolisolatie te leggen die wordt ondersteund door netten tussen de balken. Veel huizen, vooral nieuwere, zullen een solide betonnen begane grond hebben. Dit kan worden geïsoleerd wanneer het moet worden vervangen of er kan een stijve isolatie bovenop worden gelegd. Vloeren van kamers op de bovenverdieping hoeven niet te worden geïsoleerd als ze zich boven verwarmde ruimtes bevinden, maar het is een goed idee om die boven onverwarmde ruimtes, zoals garages, te isoleren.

Terug naar Huis & tuin
Uw advertentie hier?
Uw advertentie hier?