Wat is een hulpkoppeling trekhaak?

Hulpkoppelingen trekhaak is een gewild product in de aanhangerwereld, maar wat is een hulpkoppeling trekhaak nou eigenlijk? De naam zegt het al, de hulpkoppeling biedt hulp voor het koppelen van de aanhanger. Een hulpkoppeling is een extra beveiligingssysteem dat wordt gebruikt bij het trekken van een aanhanger of caravan met behulp van een trekhaak. Het is een extra verbinding tussen de trekhaak van het trekkende voertuig en de koppeling van de aanhanger of caravan. Een hulpkoppeling wordt gebruikt bij ongeremde aanhangers, bij geremde aanhangers gebruik je een breekkabel. Hiermee voorkom je dat als de aanhanger losschiet deze weg springt naar een andere weghelft.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Is een aanhanger hulpkoppeling verplicht?

De wetgeving zegt dat als een aanhangwagen niet voorzien is van een losbreekinrichting, een hulpkoppeling verplicht is. Boven de 750 kilo moet een aanhanger geremd zijn, dus dan zit er bijna altijd een losbreekinrichting op. Als er een losbreekinrichting op zit, mag er geen hulpkoppeling gemonteerd zijn. Als je aanhanger een losbreekkabel heeft dan moet deze wel goed gemonteerd worden, anders heb je de kans dat de politie je bekeurd.

Wanneer gebruik je een hulpkoppeling aanhanger?

Het doel van de hulpkoppeling is om de aanhanger te beveiligen in het geval dat de hoofdkoppeling losraakt of breekt tijdens het rijden. In dat geval wordt de aanhanger opgevangen door de hulpkoppeling, waardoor voorkomen wordt dat deze loskomt van het voertuig en mogelijk schade veroorzaakt of ongelukken veroorzaakt. Een hulpkoppeling gebruik je bij ongeremde aanhangers, hierbij dient de hulkoppeling als extra koppeling mocht de kogelkoppeling losraken van de trekhaak. Je hebt voor de hulpkoppeling ook een autodeel, dit kan een hulpkoppeling met sleuf zijn of een hulpkoppeling trekhaak met veer zijn.

Bij een aanhanger met een oplooprem, oftewel een reminrichting, gebruik je een breekkabel. Deze breekkabel zorgt ervoor dat de handrem aangetrokken wordt als de aanhanger losschiet van de trekhaak. Op deze manier blijft de losgeschoten aanhanger vastzitten aan de auto, maar dan doormiddel van de breekkabel komt de aanhanger tot stilstand.

Hoe bevestig je de hulpkoppeling aanhanger?

De ongeremde aanhangers met een laadvermogen van 750 kg worden voorzien van een vaste staalkabel. Er is vaak een discussie hoe de hulpkoppeling trekhaak bevestigd moet worden. Volgens de regels moet de hulpkoppeling van een ongeremde aanhanger met een vast deel van het trekkende voertuig of met een bestemde inrichting aan de trekhaak verbonden zijn, zodat dit pas werkt na het losraken van de aanhanger koppeling. Het komt wel eens voor dat de hulpkoppeling los over de trekhaak gelegd wordt. Als je dit doet dan zijn de aanhanger en de koppeling niet goed beveiligd en dan zorg je er dus voor dat de aanhanger gewoon weer los kan schieten.

Hulpkoppelingen aanschaffen

Een hulpkoppeling voor de aanhanger zorgt altijd voor meer zekerheid en veiligheid tijdens het rijden. Als je deze zekerheid wilt hebben of jouw oude hulpkoppeling is kapotgegaan, bestel dan een nieuwe hulpkoppeling! Neem eens een kijkje bij Aanhangwagendirect. Zij zijn specialist in aanhangers en aanhanger onderdelen. Voor eventuele vragen over hulpkoppeling kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.

Terug naar Huis & tuin