Waarom volledige narcose bij de tandarts kan helpen bij extreme angst

Maar liefst één op de vijf Nederlanders geeft aan bang voor de tandarts te zijn. Die angst varieert van licht ongemak tot zulke grote angst dat men helemaal niet meer naar de tandarts durft te gaan. Dit heeft grote gevolgen voor de algehele gezondheid. Want wanneer de mondverzorging niet goed is, kan de gehele gezondheid worden aangetast. Om nog maar te zwijgen over het zelfbeeld wanneer het gebit minder mooi wordt.

Bang voor de tandarts zijn, dat is meestal ontstaan door ervaringen uit het verleden. Misschien heb je ooit een tandarts gehad die heel ruw is geweest of simpelweg niet zo aardig was. Er zijn ook mensen die nog terugdenken aan hun ervaringen uit de militaire dienst. Daarnaast zien we ook dat de angst van generatie op generatie wordt doorgegeven. De kinderen van ouders die bang zijn voor de tandarts, zullen vaak ook een extreme angst voelen.

Als de angst ondanks een goede en deskundige tandarts niet overwonnen kan worden, dan biedt een narcostandarts de uitkomst. Maar wat houdt dit precies in? En waarom kan volledige narcose ook in de tandheelkunde nuttig zijn?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onder narcose bij de tandarts

Algehele narcose bij de tandarts is in principe niet nodig. Over het algemeen zijn plaatselijke verdovingen bij tandheelkundige behandelingen meer dan voldoende. Maar wat nou als je niet kan functioneren door angst? Als je inmiddels alles al geprobeerd hebt, maar het je maar niet lukt om een cruciale behandeling uit te laten voeren? Inmiddels blijft je gebit verslechteren en ervaar je misschien dagelijks zelfs heel veel pijn.

In dat geval kan een behandeling onder algehele narcose de uitkomst bieden. De tandarts kan dan de behandeling uitvoeren die nodig is en de anesthesist zorgt ervoor dat jij hier helemaal niets van merkt.

Aandachtspunten bij volledige narcose

Het doel van algehele narcose bij tandheelkundige behandelingen is dus dat broodnodige ingrepen eindelijk uitgevoerd kunnen worden. Dit om pijnklachten te verminderen en verslechtering van het gebit te voorkomen. Maar is volledige narcose wel voor iedereen mogelijk en met welke aandachtspunten moet er nog meer rekening worden gehouden? We zetten ze kort op een rijtje:

  • Het is helaas niet voor iedereen mogelijk om onder volledige narcose te gaan. Daarom volgt er altijd eerst een check-up door de anesthesist. Die gaat bekijken of het onnodige gezondheidsrisico’s oplevert om jou onder narcose te brengen. Hierbij wordt er gekeken naar een aantal belangrijke gezondheidsfactoren zoals je BMI en de werking van je hart.
  • Vind je het belangrijk dat je iemand kunt meenemen? Dan is dat meestal geen enkel probleem. Begeleiding mag met je mee totdat je in slaap bent gebracht en direct weer naar binnen wordt gehaald als je wakker wordt. Hierdoor is er vrijwel geen moment dat je alleen hoeft te zijn. Zeker bij angstige mensen wordt hier extra op gelet.
  • Na de narcose behandeling kan je meestal weer snel naar huis. Meestal heb je een paar uur nodig in de uitslaapkamer en zal de verpleegkundige vervolgens beoordelen of het veilig is om je naar huis te laten gaan. Langer dan een dag zal het echter niet duren.
Terug naar Gezondheid