Paintball vs airsoft: wat zijn de verschillen?

Grote kans dat je het al wel eens gedaan hebt in je leven: paintballen. Dit geliefde spel is bij iedereen wel bekend. Het is namelijk hét spel waar je de mogelijkheid krijgt om verfballen te schieten om de tegenstanders uit te schakelen of om één van de doelen van het spel te bereiken voordat de tegenstander deze kans krijgt. Een sport die veel weg heeft van paintball, is airsoft. Hierbij zal je met behulp van airsoft wapens plastic balletjes schieten naar de tegenstanders om hen uit te schakelen of om andere belangrijke doelwitten te raken. Maar wat zijn nou de verschillen tussen paintball en airsoft en wat is leuker om te doen? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Uw advertentie hier?

Er worden andere wapens gebruikt

Ben je dol op schietsporten? Grote kans dat je het dan vet vindt om allerlei soorten wapens te zien die hiervoor gebruikt worden. Van krale luchtbuksen tot andere legale wapens voor de schietsport in Nederland: als man kun je dit helemaal geweldig vinden. Als dit het geval is, zal je ook de wapens die worden gebruikt bij airsoft prachtig vinden. Bij airsoft speel je namelijk met hele andere wapens dan bij paintball. Waar je bij paintball gebruik maakt van verfpistolen, zal je bij airsoft speciale airsoft wapens gebruiken. Dit zijn replica’s van echte vuurwapens, waardoor deze nauwelijks van het echt te onderscheiden zijn en er dus enorm realistisch uitzien.

Bij het paintballen raak je vaak veel balletjes kwijt terwijl je aan het schieten bent en het bereik is hierbij niet super groot. Dit is bij airsoft wel het geval, want airsoft wapens zijn vaak zeer nauwkeurig en in staat om een groter bereik te halen.

Andere kleding

Op het eerste gezicht lijkt de kleding bij paintball en airsoft wel veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Zo is het bij paintball verplicht om een masker/helm te dragen, wat bij airsoft niet zo is. Bij deze laatste sport is alleen een veiligheidsbril verplicht, al is het natuurlijk altijd verstandig om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

Niet alleen de bescherming van het hoofd en het gezicht zijn verschillend bij airsoft en paintball, ook de rest van de outfit kan verschillen. Zo krijg je bij paintball vaak een comfortabele, functionele outfit aan. Bij airsoft wordt vaak een camouflage outfit gedragen, om zo min mogelijk op te vallen. Bovendien past zo’n camouflage outfit beter bij de gehele ervaring.

Geraakt worden

Waar ook een verschil in zit, is het geraakt worden. Bij paintball is het zo dat wanneer je geraakt wordt, je direct een verfplek ziet. Dit valt op en is niet te missen. Dit is een stuk anders bij airsoft, waar het niet altijd duidelijk is wanneer iemand daadwerkelijk wordt geraakt. De impact van kleine plastic balletjes is namelijk kleiner dan de grote verfkogels die gebruikt worden bij paintball.

De gehele ervaring

Als we het hebben over paintball vs airsoft, zien we ook een verschil in de ervaring. Waar paintball natuurlijk heerlijk is om te spelen, is het spel een stuk minder realistisch dan airsoft. Dit heeft alles te maken met het feit dat bij airsoft gebruik wordt gemaakt van replica’s van vuurwapens en er in toffe gebieden gespeeld kan worden. En dat niet alleen, want ook dankzij de camouflage outfit en overige bescherming lijkt het spel enorm realistisch. De ervaring bij airsoften is dus volgens velen een stuk intenser. Dat neemt niet weg dat de ervaring bij het paintballen natuurlijk ook fantastisch kan zijn.

Hierboven heb je de grootste verschillen kunnen lezen tussen paintball en airsoft. Van plan om airsoft als officiële sport te gaan beoefenen? Dat is zeker mogelijk in ons land. Wel is het dan belangrijk dat je minimaal 18 jaar bent, je ingeschreven bent bij de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging en je een VOG kunt aanvragen. Airsoft kun je zowel binnen als buiten spelen op verschillende locaties, al gaat de voorkeur vaak wel uit naar sporten in de buitenlucht. Of je er nu voor kiest om wat vaker te paintballen of te airsoften: beide sporten kunnen een leuke ervaring bieden. Ben jij de meest fanatieke speler en weet jij jouw tegenstanders één voor één uit te schakelen?

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?
Uw advertentie hier?