Een keyboard of een piano?

Ben jij dol op muziek van de piano en zou je graag zelf goed kunnen spelen? Dan is het hoog tijd om in een piano te investeren. Echter is een piano wel vrij groot en neemt veel ruimte in huis in. Je hoeft natuurlijk niet meteen voor een vleugel te gaan, maar je zult er wel een hoek voor moeten vrijmaken. Heb jij deze ruimte niet, maar wil je wel graag piano kunnen spelen? Dan is een keyboard met 88 toetsen ideaal. Deze komt dichtbij de piano, maar neemt een stuk minder ruimte in en kun je makkelijker even opbergen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Verschil

Bij de keuze tussen een keyboard en een piano moet je met een aantal zaken rekening houden. Als je vooral klassieke of jazzmuziek wilt spelen, dan is een piano misschien een betere keuze. Maar als je pop- of rockmuziek wilt spelen, is een keyboard wellicht geschikter. Hieronder lees je enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee instrumenten.

Snaren

Piano's hebben veel zwaardere en dikkere snaren dan keyboards, waardoor ze een rijkere, vollere klank hebben. Piano's hebben ook een sustainpedaal waarmee je noten langere tijd kunt laten doorklinken. Toetsenborden hebben daarentegen meestal lichtere, dunnere snaren en hebben meestal geen sustainpedaal. Als gevolg daarvan hebben ze vaak een helderder, scherper geluid.

Aantal toetsen

Piano’s hebben 88 toetsen, terwijl de meeste keyboards er maar 61 hebben. Dit geeft pianisten een veel groter bereik aan noten om mee te werken. Echter bestaan er wel keyboards met meer toetsen, zelfs met 88. Kijk eens op de site van MaxiAxi om de verschillende opties met elkaar te vergelijken en de juiste keus te kunnen maken.

Prijs en veelzijdigheid

Wanneer we naar de prijs kijken, valt op dat piano’s over het algemeen duurder zijn dan keyboards. Bovendien zijn ze lastiger om te vervoeren. Keyboards kun je weliswaar ook met een tafel eronder kopen, maar deze zijn los van elkaar en passen daardoor makkelijk in je auto.

Daarbij zijn toetsenborden meestal veelzijdiger dan piano’s, omdat veel modellen ingebouwde geluiden en ritmes hebben. Hiermee kun je een grote verscheidenheid aan muziek spelen. De piano is daarentegen authentieker en echt voor de toetsenmuziek bedoeld.

Waar ga je voor?

Dus, wat is beter? Het hangt er echt van af waarvoor je het wilt gebruiken. Als je vooral klassieke of jazzmuziek wilt spelen, dan is een piano misschien de betere keuze. Maar als je iets wilt dat veelzijdiger is en gemakkelijker te vervoeren, dan is een keyboard misschien de beste keuze.

Terug naar Lifestyle