3 eenvoudige tips voor het ontstoppen van de gootsteen

Oh nee, de gootsteen is verstopt! Een vervelend probleem en ook eentje die zo snel mogelijk opgelost moet worden. Een verstopte gootsteen is niet alleen heel disfunctioneel, maar kan ook nog eens ontzettend nare luchtjes in huis verspreiden. Daarom is het zaak om hier zo snel mogelijk werk van te maken.

Wanneer je nog nooit eerder een gootsteen ontstopt hebt, vraag je je misschien af hoe je je dit moet aanpakken. Moet je maar gewoon aan de slag gaan met een plopper en zien hoe dit gaat? Of zijn er ook manieren waarop je dit net een tikkeltje professioneler kunt aanpakken? Met behulp van de volgende drie eenvoudige tips is een gootsteen ontstoppen zo gedaan.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1. Gebruik een vloeibare ontstopper

Je kunt zelf een mengseltje maken van allerlei middeltjes die je toch al in huis hebt liggen. Er zijn echter ook vloeibare ontstoppers verkrijgbaar. Deze zal de verstopping op chemische wijze verwijderen. Toch moet er wel opgepast worden met deze methode. Hoewel het zeer effectief kan zijn, moet het niet te vaak worden gebruikt. Vloeibare ontstoppers zijn doorgaans niet al te goed voor het milieu en kunnen bij veelvuldig gebruik ook schade aan de gootsteen aanrichten. Daarom hebben minder agressieve middelen vaak de voorkeur.

2. Een plopper

De meest bekende methode voor het ontstoppen van de gootsteen is toch wel het gebruik van een plopper. Een plopper is eigenlijk een zeer grote zuignap die je op de afvoer zet om zo de verstopping te verwijderen. Dit doe je door deze vacuüm te trekken.

Bij juist gebruik van een plopper laat je eerst een laagje water in de gootsteen staan. Sla deze stap niet over, want anders lukt het niet goed om een vacuüm te creëren. Zet de plopper vervolgens op de afvoer en druk deze volledig in. Vervolgens trek je hem weer omhoog. Hierbij ontstaat een ploppend geluid. Dit blijf je snel herhalen. Je pompt als het ware de verstopping eruit. Raak niet in paniek als het ontstoppen niet direct effectief is, vaak duurt dit wel even. Bij een kleine verstopping moet het met deze methode vaak wel lukken.

Merk je dat de verstopping is opgelost? Laat dan nog een tijdje wat kokend water door de afvoer lopen om deze echt goed door te spoelen. Zo worden ook de restjes verwijderd en voorkom je dat er in de nabije toekomst weer een verstopping ontstaat.

3. Wat als niets helpt?

Maar wat als niets helpt? Als je alle huis tuin en keuken middeltjes al geprobeerd hebt? Maar de verstopping er nog steeds zit? Dan wordt het tijd om een expert in te schakelen. In dit geval kan je niets anders meer doen dan een loodgieter in schakelen. Deze deskundige weet niet alleen de verstopping op te lossen, maar ook ergere problemen aan de riolering te voorkomen. Ga vooral niet zelf allerlei dingen proberen, want de kans is groot dat je hierdoor alleen maar extra schade veroorzaakt. Bel dan iemand die er meer verstand van heeft.

Terug naar Huis & tuin